TFP - time for print - F o t o g r a f D e n n i s

Vad är TFP ?

Tfp-fotografering innebär att deltagarna i fotosessionen ej tar betalt för sina tjänster och gäller endast för privatpersoner (alltså ej företag). Istället genomför man fotosessionen för ett ömsesidigt samarbete för att t.ex. öka sin erfarenhet, bygga ut sin portfolio eller genomföra en gemensam kreativ idé. Helt enkelt byter man varandras tid mot bilder (time for print).

Hur går det till?

Vem som helst kan bli Tfp-modell, det gäller bara att hitta en fotograf som är intresserad av en sådan plåtning. Inför Tfp-sessionen är det vanligt att man kommer överens om ett tema för bilderna eftersom det blir lättare att jobba efter en inriktning. Här kan även stylister, makeupartister och liknande personer vara inblandade, men det är inte alltid det finns sådana personer med på Tfp-sessionen. Ibland kan stylister och makeupartister vara något modellen själv får leta upp. Det kan även vara fotografen som ingår i ett team eller så får man helt enkelt fixa det själv efter bästa förmåga.

Rättigheter/ kontrakt

Istället för ekonomisk ersättning, får alla parter bilder (prints) till sin portfolio under en Tfp-session. Det är alltså ett gratis samarbete, men i vissa fall kommer man överens om en eventuell reseersättning och boendekostnader vid långväga besök. Inför en Tfp-session brukar man upprätta ett Tfp-kontrakt, vilket även kallas för Modellrelease inom vissa kretsar. Detta kontrakt beskriver de inblandade parternas rättigheter och vad de får göra med det skapade materialet.


Powered by SmugMug Log In